Thursday, August 2, 2012

Правилото на 72

Искам да споделя интересен и лесен трик, с който можеш да изчислиш каква лихва трябва да печелиш, за да удвоиш парите си за определен брой години. Ето как: Просто раздели числото 72 на броя години, за който искаш да удвоиш парите си. Резултатът ще бъде желаната лихва.

Например, да кажем, че искаш да удвоите парите си за 10 години. Каква лихва трябва да печелиш? Раздели 72 на 10. Трябва да печелиш лихва от 7.2%, за да удвоиш парите си за 10 години. Ами ако искаш да удвоиш парите си за 5 години? 72 делено на 5 е 14.4. Трябва да печелиш годишна лихва от 14.4%, за да удвоиш парите си за 5 години.

Правилото на 72 може да се ползва и наопаки: За да изчислиш кога ще се удвоят парите ти, просто раздели 72 на лихвата. Например, да кажем, че имаш страшно успешни инвестиции и печелиш по 20% годишна лихва. Колко време трябва да ти работи късмета, за да удвоиш парите си? Раздели 72 на 20. Парите ти ще се удвоят само за 3.6 години.

Доста интересно и лесно, нали?

А сега за бонус версията на правилото на 72. Можеш да ползваш правилото на 72, за да изчислиш след колко време покупателната стойност на парите ти ще бъде двойно по-малка заради инфлацията. Просто раздели 72 на инфлацията. Например, ако годишната инфлация е 3%, ще отнеме 24 години (защото 72 / 3 = 24) на парите под матрака ти да загубят половината от стойността си. А ако инфлацията е 6%, тогава ще отнеме само 12 години преди да може да си купиш двойно по-малко.

През 2011, годишната инфлация в България беше 4%, измерена по индекса на потребителските цени. При такава инфлация, ще отнеме само 18 години на парите ти да загубят половината от стойността си.

Изводът от това правило е: Не пази парите си под матрака и не ги закопавай в градината! Търси как да инвестираш парите си по начин, който ще ти носи лихва по-голяма от инфлацията. Инфлацията е враг номер едно на изграждането на лично богатсво. Инфлацията тихо, но сигурно еродира стойността на парите ти.

И така, желая ти големи печалби, които надбягват инфлацията с километри!

No comments: