Saturday, May 2, 2009

Инвестиционни стратегии

В тази статия ще говорим за различни инвестиционни стратегии, които могат да ти помогнат да подбереш успешно портфолио. Статията е главно за нови инвеститори, които още учат за основните стратегии, но може да бъде добър преговор и за по-опитните.

Пасивно и активно инвестиране
Има две основни училища в теорията на инвестирането, пасивни стратегии и активни стратегии. Инвеститорите от пасивната страна обикновено вярват, че е най-добре да закупят добри инвестиции и да ги държат дългосрочно. Идеята е, че по-малко транзакции -- покупки и продажби -- означават по-малко разходи. Също така, дългосрочните инвестиции са по-устойчиви на нестабилността на пазара.

Активната инвестиционна стратегия, от друга страна, има за цел да донесе максимална печалба независимо от разходите по покупки и продажби. Активните инвеститори вярват, че могат да спечелят повече пари като следят за добри моменти на пазара. Това означава да купуват акции, когато са евтини, и да ги продават, когато са скъпи, в по-краткосрочен план. Активните инвеститори следят пазара внимателно и взимат решения на основата на последните новини или от повтарящи се цикли в цените на някои акции.

Нито едната от двете стратегии не е принципно по-добра от другата -- коя стратегия е по-добра за теб лично зависи от знанията ти, инвестиционния ти опит и толерантостта ти към риска.

Мечи пазар...
При сегашните инкономически условия, да запазим или да създадем финансов комфорт е по-трудно за всички, независимо от инвестиционната стратегия. Ще трябва да вложим повече труд в портфолиото си от когато и да е било! По време на бичи пазар, когато пазарът върви на горе, средностатистическият инвеститор може да си позволи да бъде леко небрежен с порфолиото си, защото общо взето цените на всички акции се покачват. Приливът повдига всички лодки!

Добрите стари времена за инвеститорите ще се върнат! Но за сега, много инвеститори избират да са по-взискателни и по-внимателни с решенията си. Мечият пазар ни кара да гледаме през лупа къде да инвестираме.

За съжаление, никой не може да погледне в бъдещето и да ти каже, инвестирай в тази компания сега, ще спечелиш много пари! Трудната -- и интересната -- част на инвестирането е това, че никога не си абсолютно права или абсолютно неправа. Но въпреки това, има три стратегии в инвестирането, които могат да ти помогнат по правия път. Трите стратегии са, да инвестираш за разтеж, за стройност или за доходи.

Инвестиране за разтеж
Инвестирането за разтеж е най-популярната стратегия по време на добрите периоди във финансовия пазар. В добрите времена, много компании имат възможността да развиват бизнеса си. Да инвестираш за разтеж означава да купиш акции в млада компания, когато вярваш, че тази компания има потенциал да спечели голяма част от пазара. Това са звездите на бъдещето... като Google преди повечето от нас да знаеха какво е търсачка. Тези компании имат добър и успешен продукт, но са все още малки и се мъчат да завземат забележителна част от пазара. Идеята е да купиш акции преди компанията да се превърне в хит. Така ще спечелиш много пари, когато цените на акциите хвръкнат на горе!
По време на мечи пазар, инвестирането за разтеж е по-трудно. Повечето компании не могат да растът, когато едва се борят да оцелеят. Ето един съвет как да инвестираш за разтеж при лош икономически климат: избери обещаващи компании от сектор, който расте. На пример, в момента биотехнологиите са сектор, който поддържа стабилен разтеж.

Инвестиране за стойност
Инвестирането за стойност е популярна стратегия в сегашното състояние на икономиката. Това означава да избереш добри компании с акциите, чиято цена е по-ниска от истинската им стойност. Инвестиционният гуру Уорен Буфет е построил истинска империя следвайки тази стратегия, да купува акции на страхотни компании на ниски цени. Това е като да намериш страхотни и скъпи обувки, точно твоя номер, на разпродажба с 75% намаление! Тук трябва да внимаваш -- цената на акциите може да е ниска по много причини, но не защото компанията се представя лошо. Цената на акциите наистина трявба да е ниска спрямо истинската им стойност. Можеш да потарсиш повече информация за такива компании на msn.money.com.

Инвестиране за доходи
Последната стратегия е инвестиране за доходи. Това означава инвестиране в акции, които плащат дивиденти всяко тримесичее. Обикновено компаниите, които го правят, са големи и стари, като Johnson & Johnson или DuPont. Можеш да намериш повече компании, в които да инвестираш за доходи на morningstar.com. Дивидентите са доказателство, че компанията се справя добре, защото тези пари идват от печалбите, останали след като компанията е платила за всичките си разходи. Инвеститорите, които търсят сигурни доходи, ще търсят компании, които плащат най-високите дивиденти най-редовно. А ако и цената на акциите расте, това е още по-добре!

Повечето финансови съветници препоръчват разнообразно портфолио, което включва акции от трите инвестиционни стратегии. Ако имаш желание да рискуваш малко повече за възможността да спечелиш повече, тогава портфолио с повече акции за разтеж може да е подходящо за теб. А ако си по-консервативна или с ниска толерантност за риск, тогава може би трябва да инвестирап повече за стойност. Когато избираш акции за портфолиото си, е важно да следиш твоите специфични цели в този конкретен момент.

1 comment:

Anonymous said...

Радвам се, че поредицата най-сетне продължи... Интересно е!