Friday, July 31, 2009

Стресът и финансовата криза

Според това не-научно проучване, 7 от всеки 10 човека е "много стресиран" за парите си, а само 1 от 10 не се притеснява за финансите си -- и пропорцията а хората, които са стресирани се увеличава непрекъснато! Дори в добри времена парите са чест причинител на стрес и проблеми в брака, а в сегашната сериозна икономическа криза, хората се притесняват допълнително да не загубят домовете и всичките си спестявания. Ето няколко съвета за това как да се справяш със стреса по време на финансовата криза!

Остани спокойна!
Когато се чувстваме застрашени, тялото ни отговаря с естествени признаци на стрес: ритъмът на сърцето се ускорява, произвеждат се стресови хормони като кортизол, тялото получава бърз импулс от енергия, за да може да избяга бързо или да се бие за оцеляване. Тази стратегия е давала добри резултати хиляди години, но вече не е много практична в модерния живот и съвсем не може да ни помогне във финансовата криза. От кризата не можем да избягаме, а стресът не решава финансовите проблеми, само създава нови проблеми -- здравословни! Ако тялото остане в състояние на стрес за дълго време (хроничен стрес), това може сериозно да увреди здравето. За това е важно да научиш и да практикуваш начини да се справяш със стреса: упражнения за дълбоко дишане (http://www.psichologia.net/forum/viewtopic.php?t=2, http://www.stress-relief-exercises.com/deep-breathing-exercises.html), прогресивната муслулна релаксация (http://www.psichologia.net/forum/viewtopic.php?p=1463, http://webspace.ship.edu/cgboer/musclerelaxation.html). А за тези от нас, които чувстват, че трябва да _правят_ нещо, когато са нервни, една идея е да водят дневник. В девника можеш да записваш емоциите породени от стреса, като начин да ги изразиш, за да можеш да ги забравиш. Завърши всяко въведение с няколко идеи за решения на проблемите, за да утвърдиш чувството ти, че си в контрол на живота си, и да потвърдиш положителното отношение.

Промени перспективата си!
Не винаги сме с контрол на нещата, които ни се случват -- но винаги сме в контрол на начина, по който отвръщаме на тях. Например, ако виждаме трудностите в живота като опасност, то можем да отвърнем с негативност и безпомощност. По-добър вариант е да приемем трудностите като предизвикателства в игра! Ако се само-обвиняваме и си представяме, че нещата никога няма да се подобрят, тогава стресовата ситуация става още по-трудна и непреодолима. От друга страна, ако потърсим нещата, които все още вървят добре и съсредоточим усилията и мислите си в тях, тези лоши времена рано или късно ще си отидат.

Ето няколко конкретни примера, за това как да променим перспективата си по време на финансова криза:
- Ако чувстваш, че финансовите проблеми на твоето семейство за форма на твой личен провал, припомни си, че много, много хора са в същата ситуация. Финансовата криза не е израз на твой личен провал и нещата, които ти вършиш, за да я преудолееш, ще покажат силата ти.
- Ако се притесняваш за това как финансовите проблеми че се отразят на семейството ти, припомни си, че семействата могат да станат по-силни и по-близки, когато те преодоляват предизвикателства заедно. Това преживяване (макар и да не сте си го избрали и не сте го искали) може да сплоти и твоете семейство.
- Ако се притесняваш за несигурността на бъдещето, припомни си, че тези промени също носят и възможностти. Ако се съсредоточиш върху възможностите, може би след няколко години ще имаш дори повече пари -- или повече щастие.

Това са само няколко примера: забележи чувствата си и пренасочи вниманието си към по-положителна светлина, за да намалиш нивото си на стрес. Когато не се чувстваш смазана от притеснения и проблеми, ще вземеш решения, които са по-разумни и по-добри за теб.

Друг похват, който можеш да изполваш, за да промениш перспективата си, е да си починеш от проблемите и по-късно да се върнеш към тях с по-спокойно отношение и нови идеи. Много хора не знаят как да си починат от стресови мисли, особено когато става дума за пари. Те обмислят ли обмислят и са непрекъснато стресирани. Това не решава нищо, главно защото те изморява и прави отношението ти много негативно. Начини за почивка са да правиш повече забавни неща със семейството и приятелите си, съсредоточи се върху хобитата си, или просто гледай повече комедии и забавни неща по телевизията, които да повдигнат духа и настроението ти. Дейности, които са активни и увличат вниманието ти, ще ти дадат възможност да забравиш проблемите поне за малко. Това ще доведе до по-малко стрес и положително отношение!

Планирай бъдещето!
Финансовата криза донесе големи промени и предизвикателства -- но също така може да бъде и важен урок и стъпка към по-стабилни финансови времена и по-здравословно отношение към парите. Например, кризата може да вдъхнови по-пестеливи навици, повече планиране за бъдещето и благодарност за метриалните и нематериалните неща, които имаме. Дори сериозните финансови проблеми -- загубата на дом или банкрута -- могат да бъдат преодоляни! Важно е не само да запазим положително отношение по време на криза, но и да направим план за бъдещето. Когато правим план, трябва да погледнем към всички възможности, които са ни отворени в момента -- и да се посъветваме с колкото е възможно повече умни хора, на които вярваме. Планът може да се отнася за много години, но е важно да знаем как ще преживеем кризата. Така не само ще ни е по-лесно да знаем какво да правим, но също така ще ни даде спокойствие, че ситуацията е под контрол и сме намерили изход.
Можеш да съждадеш ярък имидж на това, което искаш да постигнеш в бъдеще и да се подсещаш за него често -- или можеш да го запишеш и да го препрочиташ. Важното е да имаш положително и здравословно отношение към бъдещето. Същият съвет като този към хората, които вървят по въже, се отнася и за теб: съсредоточи се в целта и не поглеждай на долу!

No comments: