Wednesday, September 23, 2009

4 финансови съвета за току-що завършилите

Случвало ли ти се е да се сетиш за отминали времена и да си помислиш, "Ех, да можеше тогава да знам това, което знам сега?" Много ще се радвам, ако този блог помогне поне на един човек да тръгне по правилния финансов път възможно най-рано. Има ли уроци, които ми се иска да бях научила по-рано вместо по-късно, когато се отнася до личните ми финанси? О, и още как! Ето четири съвета, които ще помогнат на всеки да избърза с една крачка към по-розово финансово бъдеще!

Съвет #1 Изгради фонд за извънредни ситуации
Най-простото и важно правило на личните финанси е да бъдеш подготвена за неизвестното. А в днешната турбулентна икономика има много неизвестни! Така че, независимо от това колко започваш да печелиш, съвет номер едно е, възможно най-бързо да си изградиш фонд за извънредни ситуации. Мисли за извънредния фонд като за инвестиция в себе си. Той ще ти помогне да запазиш самообладание в лицето на потенциално кризисни ситуации: счупена кола, неочаквана медицинска сметка или съкращение. Когато започнеш да събираш извънредния си фонд, бъди дисциплинирана с него. Никога не вади пари освен, ако не става въпрос за истинска -- нека повторя, истинска -- криза.
Препоръчвам да започнеш да спестяваш между 5% и 10% от доходите си за извънреден фонд. Пази го на сигурно и лесно достъпно място, като спестовна сметка в застрахована банка. Добре е да имаш достатъчно във фонда за да покриеш разходите си за поне 3 до 6 месеца. Добрата новина е, че е много банки предлагат по-високи лихвени проценти за влогове от по-големи суми. Така че, когато спестиш повече пари, ще имаш повече опции за това, къде да ги държиш за по-голяма лихва.

Съвет #2 Започни да събираш за пенсия
Съвет #2 също се отнася за спестявания -- но този път парите са за дългосрочното бъдеще. Да, позна правилно -- следващият ми съвет е да започнеш да спестяваш за пенсия. Това трябва да бъде следващият ти приоритет, след като събереш фонд за инвънредни случаи. Може би си мислиш, "Хей, още дори не сам намерила идеалната си работа, защо да започвам да мисля какво ще ми се случи след 40 години?" Отговорът на този въпрос лежи в силата на сложната лихва. Колкото по-рано започнеш да спестяваш, толкова по-малко ще трябва да спестиш като цяло. Това е така, защото магията на сложната лихва ти позволява да печелиш лихва върху парите вече спечелени от лихва. Повече за сложната лихва можеш да прочетеш тук.

Съвет #3 Намали ненужните разходи
Съвет #3 идва от сърцето, защото можех да правя много повече от това в началото на кариерата си -- а и сега! Намали ненужните разходи! Много хора, които току що завършват училище и започват да печелят собствени пари за първи път, почват да харчат като луди! Много е лесно да се втурнеш в навици на прекомерно и ненужно харчене -- то носи много радост, но и дългосрочен дълг. Ежедневните задължения на новата работа могат да те оставят с чувството, "Аз работя толкова много! Заслужавам този луксозен апартамент или това ново лъскаво нещо!" С риска да звуча като един от онези назидателни професори, от които точно си се отървала, поговорката "всяка спестена стотинка е спечелена стотинка", е истина! Всъщност, истината е, че можеш да превърнеш всяка спестена стотинка в много повече, ако я инвестираш разумно!

Съвет #4 Изхвърли кредитните карти
Този съвет е подобен на предишния: изхвърли кредитните карти! Изхвърли ги, защото те са нещото, което прави ненужното харчене толкова лесно! Ако плащаме в брой за всяко нещо, което купуваме, тогава е много по-лесно да следим колко харчим и тогава харчим по-разумно и по-малко! Не позволявай на факта, че можеш да си извадиш повече кредитни карти, да те превърне в човек, който злоупотребява с тях и купува неща, които не може да си позволи!
Добра идея е да имаш прибрана кредитна карта като част от плана ти да се справиш с извънредни ситуации. Тя може да ти помогне, ако се окажеш в ситуация, когато ти трябват повече пари, от колкото си спестила, или те ти трябват на секундата и не можеш да отидеш до банката. Също тока, ако си наистина дисциплинирана и плащаш цялата сума, която дължиш всеки месец, тогава кредитните карти могат да бъдат полезен инструмент с много награди. Но ако не плащаш цялата сума всеки месец, тогава бонусните точки и наградите, които можеш да спечелиш, ще ти струват много скъпо в лихви и глоби.
Помни, че ако в банковата ти сметка няма достатъчно пари, за да платиш за нещо в брой или с дебитна карта, тогава не можеш да си позволиш да го купиш и с кредитна карта! Може да звучи забавно да отидеш да лудо пазаруване по луксозни магазини -- но махмурлука от дълговете ще бъде прекалено болезнен и дълъг!

1 comment:

Anonymous said...

Много хубави съвети:)