Wednesday, January 13, 2010

Какво е схема на Понзи?

Фонзи е готиният герой от телевизионния сериял Весели дни! А Понзи -- той е съвсем не-готиният човек от 1920-те години, който измъкна милиони от инвеститори чрез незаконните си бизнес модели. Чарълз Понзи не е първият човек, измислил как да краде по този схема, но той наистина е станал известен с нея. Купувал е купони за отговор по международна поща с намаление, а след това ги разменял за пощенски марки в САЩ на по-висока цена. Понзи е обещавал на инвеститорите си невероятни печалби, които, според думите му, е трябвало да идват от законния му бизнес. Разбира се, печалбите не са идвали от законния бизнес!

Сигурна съм, че си чувала за една от последните и най-големи Понзи схеми в историята -- изиграна от Бернард Мадов! Да, това е човекът, който измъкна над 50 милиона долара от инвеститорите си -- или по-точно може би, от жертвите си! "Схема на Понзи" сега е термин, който се използва за всяка незаконна операция, която обещава високи печалби на потенциални инвеститори. Незаконната част идва от това, че печалбите не идват от легитимни инвестиции. Високите печалби се плащат на стари инвеститори от пари, които идват от нови инвеститори. Обещанията на високи печалби стават възможни само чрез нови пари.

Тази къща от карти се държи права само до тогава, когато има постоянен поток от нови инвеститори, влагащи нови пари. Схемите на Понзи рано или късно се разпадат под собствената си тежест, когато те станат толкова големи, че размерът на новите инвестиции не може да покрие обещаните големи печалби към многобройните стари инвеститори. Също така, колкото повече стават инвеститорите, толкова по-голям е шансът, че някой ще уведоми властите.

Как да разпознаем схема на Понзи?

Схемите на Понзи се появяват в най-различни вариянти и това ги прави трудни за разпознаване, дори и от най-умелите инвеститори. Виж само колко много време отне на властите да разберат какво прави Мадов и колко много големи ивеститори успя да излъже той! Мадов рекламраше инвестиционната си стратегия като прекалено трудна за разбиране от повечето хора. Сега знаем, че истинската му стратегия е била просто да експлоатира социялната си мрежа от богати приятели. Хората се връзват на тези схеми заради обещанията за големи печалби -- толкова големи, че те замъгляват ума и на най-разумните инвеститори. Но финансовата криза от 2008 прецака и схемата на Мадов, когато инвеститорите започнаха да изтеглят парите си -- пари, които Мадов нямаше от къде да върне.

Опаснии знаци за схема на Понзи
Ето няколко опасни сигнала, които могат да означават, че една инвестиционна възможност е може би поредната схема на Понзи:

1. Обещания за невероятни високи или постоянни печалби. Това е почи невъзможно за легитимните инвестиции, чиято стойност се променя с промените на пазара. Мадов е плащал печалби от 10%-12% на година. Това не е безумно високо, но е нереално да се постигнат такива високи резултати постоянно през десетилетията на добри и лоши пазари.
2. Един централен човек, който има супер тайна формула за успех. Всяка инвестиция, която зависи от един единствен експерт е подозрителна.
3. Инвестиционната стратегия се крие в тайна. Няма нищо по-важно от това, да знаеш какво става с парите ти. Как иначе ще реагираш на промени в пазара?
4. Намирането на нови инвеститори е много спешно. Някои легитимни финансови институции също използват агресивни тактики по телефона или лично, за да продадат повече акции или други инвестиции. Но повечето легитимни институции имат повече класа. Бъди особено внимателна с покани, които получаваш по email или намираш в интернет -- и дори неща по пощата, за които не помниш да си поръчвала информация.
5. Инвестицията се продава главно на религиозни групи или малцинства. Мошенниците са мошенници, защото се опитват да купят доверието ти. Те си мислят, че ще им е по-лесно да излъжат хора без големи понания във финансите и хора, които не задават много въпроси.


Направи проучване преди да инвестираш

Всичко, което звучи прекалено хубаво, за да е истина... знаеш как свършва тази поговорка. Всяка инвестиция носи определен риск -- особено тези, които обещават високи печалби. Но винаги е добра идея, да провериш информацията си вниматлено преди да инвестираш парите си. Сравни обещаните печалби с това как се движи пазарът в момента. И бъди сигурна, че разбираш бизнес модела на компанията и нейните продукти преди да инвестираш. Най-добрата ти защита срещу схемите на Понзи е да бъдеш образован и информиран инвеститор!

No comments: