Sunday, May 18, 2008

Нетна стойност и паричен поток

Средата на 2008 г. е почти тук и сега е добро време да направим бърза ревизия на финансовото си състояние. Финансовата ревизия по средата на годината е чудесен начин да си поставиш цели за втората половина на годината.

Планирането на финансовото ти бъдеще прилича много на планирането на едно пътуване. За да планираш пътуването, първо трябва да знаеш от къде тръгваш. Същото важи и за финансовото бъдеще. За да планираш къде отиваш финансово, първо трябва да имаш ясна представа къде си сега. Финансовата ревизия ще помогне точно с това -- да разбереш къде си днес.

Ако не си правила финансова ревизия преди, не е трудно!

Финансовото ти здраве зависи от два основно компонента: нетната ти стойност и паричния ти поток.

Знай нетната си стойност
Най-бързият начин да премериш финансовото си здраве е да изчислиш каква е нетната ти стойност. Твоята нетната стойност е сборът на всичко, което притежаваш, минус всичко, което дължиш. За да я изчислиш, първо събери стойността на всичките си активи, включително пари в брой, банкови сметки, акции, облигации, пенсионни фондове, стойността на дома ти и инвестиционни недвижими имоти, стойността на бизнесите, които притежаваш, и приблизителната стойност на твоите вещи като кола, бижута, обзавеждане и тайната ти колекция от бебешките дрехи на Мадона.

След това, събери всичките си дългове: заемите за покупката на дома и колата ти, сметката на кредитната карта и всички други дългове.

Извади сбора на дълговете си от сбора на асетите си. Числото, което получиш, е нетната ти стойност.

Когато сметнеш това число, запиши го и го разгледай добре. Ако е по-малко от това, което би желала -- или може би дори отрицателно -- не се отчайвай! Но планирай да си поставиш цел за 2008 г. да увеличиш нетната си стойност.

Знай паричния си поток
Другият основен компонент на финансовото ти здраве е паричният ти поток. Какво ти остава -- излишни пари на края на месеца или излишен месец на края на парите?

За да изчислиш паричния си поток, събери типичните си разходи за един месец: наема и плащанията по заеми, разходите за храна, сметки, детска градина, бензин. Не забравяй за любимите фъстъците, които си купуваш по няколко пъти на седмица! Извади сбора на типичните си разходи от месечните ти доходи (след данъци). Резултатът е твоят паричен поток.

Ако числото е положително -- честито! Можеш да използваш положителния си паричен поток, за да инвестираш, да увеличаваш нетната си стойност и да постигаш финансовите си цели. Но ако разходите ти са по-високи от приходите, тогава е време да направиш няколко промени, да увеличиш приходите си, да намалиш разходите и да създадеш положителен паричен поток.

Запиши числото, което получи, когато изчисли паричния си поток. То ще ти трябва, когато си формулираш финансови цели за тази и следващата година.

Следи развитието си
Добре е да следиш развитието на нетната си стойност и да отчиташ дали си на път към постигането на финансовите си цели. Прави си финансова ревизия поне веднъж в годината -- или още по-добре, всеки три месеца.

Някои хора обичат да използват компютърни програми като Quicken или като този безплатен онлайн калкулатор. В Quicken също можеш да следиш паричния си поток, тоест приходи и разходи. Програми като Microsoft Excel също са лесен начин да събереш информация за финансовото си здраве и да следиш развитието му.

А ако предпочиташ лист хартия и химикалка, попълни апликация за заем -- не защото искаш заем, а защото стандартната апликация за заем обръща внимание на финансовото ти здраве, нетната ти стойност и паричен поток. По-точно, апликацията за заем изчислява вид паричен поток, който зависи главно на месечните ти доходи и основни разходи.

Запомни, не можеш да знаеш накъде си се запътила финансово преди да знаеш къде си днес. Затова сметни нетната си стойност, паричния си поток и ги запиши, преди средата на годината да е дошла. Това ще те постави в добра позиция да формулираш финансови цели за края на 2008 г.

No comments: