Friday, May 2, 2008

Как да инвестираш в злато

В предишната статия говорихме за това как златото е анти-долар и как това означава, че цената на златото обикновено се покачва, когато щатският долар се обезценява. От 2001 г. насам, цената на щатския долар пада и цената на златото се покачва. През 2001 г., една тройунция злато струваше $270, а през април 2008, вече струва повече от $900. Ако искаш да научиш повече за златото като анти-долар, прочети предишната статия.

Защо златото запазва стойността си?
Главната причина, поради която златото запазва стойността си толкова добре е, че количеството на злато в обръщение е ограничено. Количеството на злато в света расте много, много бавно -- с темпото, с което то се вади от мините. По тази причина, златото е защитник срещу инфлацията и може да служи като хранилище на стойност в дългосрочен план. В древен Рим, монета от една унция злато е могла да купи високо-качествена тога, най-хубавите сандали и колан. Днес това твърдение също е вярно -- една тройунция злато, която струва около $900, може да купи отличен костюм, обувки и колан от най-реномирана марка.

Ако смяташ, че ни чака период на висока инфлация и че щатският долар ще продължи да губи стойност, може да се замислиш дали да не вложиш част от парите си във физически активи, като златото.

Но как може обикновения човек да инвестира в злато?

Златни ETFs ?
Един от най-лесните начини да инвестираш в злато е чрез златен ETF -- вид фонд, който се отличава от взаимните фондове. Търгуването със златни ETFs е подобно на търгуването с взаимни фондове и акции. Можеш да ги закупиш чрез инвестиционен посредник, който има достъп до световните пазари. Например два такива фонда, които просто купуват, продават и застраховат физическо злато са StreetTracks Gold Shares (GLD), който се търгува на Ню Йоркската фондова борса, и iShares Comex Gold Trust (IAU), който се търгува на Американската фондова борса.

Голямо предимство на инвестициите в злато чрез ETFs е, че не трябва да се тревожиш как да съхраняваш физическото злато. Притежаването на физическо злато е рисковано, защото златото може да бъде откраднато или загубено, а и трябва да плащаш месечни такси за безопасното му съхранение.

Златодобивни компании?
Друг сравнително лесен -- но косвен -- начин да инвестираш в злато е чрез взаимни фондове или ETFs, които притежават златодобивни компании. Разбира се, можеш да закупиш акции и в конкретна златодобивна компания, но това е много по-рисковано от фондовете (повече за това в друга статия!). Има много взаимни фондове, които инвестират в компании по целия свят, които се занимават с добива на злато и други ценни метали. Ето списък с такива фондове и класация на фондовете, които са с най-високи печалби от последните 3 месеца, 1 година и 3 години. Тях също можеш да ги закупиш чрез инвестиционен посредник с достъп до световните пазари.

ETF, който инвестира в компании свързани със златото е Market Vectors Gold Miners (GDX). Той се търгува на Американската стокова борса. Този ETF следи индекса AMEX Gold Miners -- индекс съставен главно от компании добиващи злато и сребро.

Златни монети?
ETFs и взаимните фондове не са единствения начин да инвестираш в злато. Някои хора предпочитат да притежават самото злато и инвестират в златни монети или кюлчета. Ако решиш да си купиш физическо злато, е много важно да проучиш ситуацията и да го купиш от реномиран дилър. Банки, които продават злато, са Пиреос, ПИБ и Общинска банка, а разбира се можеш да ги купиш и от частни лица. Монетите улесняват продажбата на по-малки количества злато, а някои са интересни за колекциорите. Обаче ако искаш да получиш цена на златото, която се доближава до тази на фондовите пазари, обикновено трябва да закупиш по-голямо количество. При всички случаи, трябва да внимаваш как съхраняваш златото -- например в сейф в банката.

Голям проблем с инвестирането във физическо злато в България е продажбата му -- банките, който продават инвестиционно злато не го изкупуват обратно, а търговията на злато между частни лица не е широко разпространена. Някои хора продават инвестиционното си злато в чужбина (за разлика от бижутата в големи количества, инвестиционното злато с паспорт и печат мито няма проблеми на митницата) или го използват като залог за заеми.

Помни: не прекалявай!
Ако инвестираш или мислиш да инвестираш в злато, е важно да не прекаляваш, защото цената на златото може да се променя доста бързо. Тази инвестиция, както повечето инвестиции, може да бъде много рискова!

Желая ти приятно инвестиране и златни печалби!

No comments: