Monday, April 28, 2008

Доларът и анти-доларът (златото)

През последните месеци, цената на златото достигна впечатляващи рекорди. В началото на 2003 г. една тройунция струваше само $360, а в средата на 2006 г. -- $730. Този месец, през април 2008 г., една тройунция струва повече от $900.

Защо цената на златото се покачва?
Цената на златото обикновено се покачва, когато щатският долар пада -- и обратното. Поради тази връзка, златото понякога се нарича "анти-долар". Златото предлага защита против инфлацията и се счита, че е сравнително безопасен начин да запазиш стойността на спестяванията си, когато цената на някои валути падат. Ако инвеститорите -- хора и институции -- се притесняват, че доларът пада застрашаващо, те обикновено инвестират повече в злато. И така, търсенето на злато, а съответно и цената му, се покачва, когато вярата в щатския долар пада.


Доларът се обезценява
Цената на долара пада от няколко години насам. Тези таблици показва средната цена на долара срещу еврото през 2006 г., 2007 г. и 2008 г.. За цените преди 2006 г., избери годината, която те интересува в кутийката под таблицата и натисни бутона "year". Ето още една графика, която показва как цената на долара, измерена в милиграми злато, пада между 1997 г. до 2007 г.

Щатският долар, както и други хартиени валути по света, е необезпечен с нищо (така наречените "fiat currency") и няма самостоятелна физическа стойност, както златото. Когато доларът пада, както в момента, много хора си мислят дали не е разумно да обърнат спестяванията си от щатски долари в друга валута като евро, лев, или дори канадски долар. Тези валути, обаче също са необезпечени и след време те също могат да загубят част от стойността си, когато централните банки печатат повече пари.

Златото е хранилище на стойност
Вместо да спестяваш в няколко различни валути, може да си помислиш дали да не вложиш част от спестяванията си във физически активи, които имат самостоятелна стойност -- като например златото, други ценни метали, бензина, или недвижимите имоти. Това, което прави златото интересна инвестиция, е универсалната вяра на хората по света, че то може да защити парите ти, когато една валута губи стойност. За разлика от други видове инвестиции, като например акциите и облигациите, цената на златото не зависи от това как ще се представи някой конкретен човек, компания, или институция.

По-късно през седмицата, Пари за Бижута ще пише по-подробно за това, как можеш да инвестираш в злато.

1 comment:

Anonymous said...

Интересна статия! Това не е съвсем по темата за инвестиции в злато, но тази информация за връзката между златото и парите ми напомни за това страхотно филмче: http://video.google.com/videoplay?docid=-9050474362583451279
Филмчето е анимационно и разказва по прост и забавен начин как за измислени парите. За съжаление е на англииски. Надявам се да ви хареса!