Monday, April 14, 2008

Сложната лихва

Често цитират Алберт Айнщайн, че бил казал "Сложната лихва е най-великото чудо на света". Разбира се, той никога не е казвал такова нещо, но в тази мисъл има доста мъдрост.

За сложната лихва се говори непрекъснато -- за какво всъщност става въпрос? С две думи, сложната лихва е лихва, която печелиш върху вече спечелена лихвата. Идеята е проста, но е важно да и обърнеш внимане, защото сложната лихва има силата, след време, да превърне една скромна инвестиция в много пари. Така че, чети внимателно!

Сложна лихва и проста лихва
Има два вида лихва: сложна и проста. При сложната лихва, лихвата, която печелиш, веднага започва да работи за теб и ти печели повече лихви. С други думи, лихвеният процент се начислява върху първоначалната инвестиция и върху вече платените лихви. От друга стана, при простата лихва не е така -- тук платената лихва не се инвестира на ново и не печели допълнителна лихва.

Нека да вземем за пример двама човека, Сложен Славчо и Прост Пенчо. Сложен Славчо е инвестирал 1 000 лева на 10% сложна лихва. Прост Пенчо също е инвестирал 1 000 лева, но на 10% проста лихва. След една година, инвестицията на Прост Пенчо е нарастнала от 1000 лева на 1 100 лева. Инвестицията на Сложен Славчо е нарастнала от 1000 лева на 1 104,7 лева. Добре де, може да кажеш, голяма работа, какво са 4,7 лева?

Но с времето, ефектът на сложната лихва е феноменален -- всъщност, той е експоненциален! Да погледнем какво ще се случи след 30 години. Инвестицията на Сложен Славчо се е превърнала от 1 000 лева на почти 20 000 лева, докато тази на Прост Пенчо е достигнала само 4 000 лева. Това вече е голяма разлика.

Силата на времето
Сложната лихва е отлична причина да започнеш да инвестираш рано. Хората, които започват да инвестират, когато са млади, имат голямо предимство. Времето и сложната лихва правят силен екип -- което ме води до втория пример.

Да вземем за пример две сестри, Ранна Райна и Късна Краси. Ако Ранна Райна инвестира 1 000 лева на 10% годишна сложна лихва, когато е на 20 години и след това никога не инвестира нищо повече, то тя ще има почти 72 900 лева когато стане на 65 години. Да, правилно прочете -- единичната инвестиция от 1 000 лева порастна до почти 72 900 лева, което е 72 пъти повече от първоначалната инвестиция!

Късна Краси, от друга страна, чака докато стане на 50 години, за да започне да инвестира. Тя инвестира същите 1 000 лева на 10% годишна сложна лихва и след това не добавя нищо повече. След 15 години, когато тя е на 65, инвестицията на Късна Краси е пораснала до 4 177.

Но какво ще стане, ако Късна Краси реши да компенсира за загубеното време и да инвестира по 1 000 лева на година, след като е навършила 50 години? Когато тя стане на 65 години и е инвестирала повече от 1 5 000 лева, Късна Краси ще има 39 100 лева -- доста пари, но дори това е по-малко от сумата на Ранна Райна от 72 900 лева.

Изводът от този пример е, че има смисъл да започнеш да инвестираш възможно най-рано. Ако още си млада, използвай времето, което имаш, за да може сложната лихва да прави магии с парите ти възможно най-дълго. А ако ако вече не си толкова млада, тогава няма по-подходящо време от сега да започнеш да инвестираш. При всички положения, започни да спестяваш и да инвестираш сега!

Силата на високите лихвени проценти
Сложната лихва показва истинската си сила при високи лихвени проценти. Така че ето още един пример с ужасни имена. Този път нашите инвеститори са братята близнаци Нисък Наско и Висок Васко. Нисък Наско инвестира 1 000 лева при годишна сложна лихва от 10%. По същото време, Висок Васко инвестира 1 000 лева при годишна сложна лихва от 20%. След като лихвения процент на Висок Васко е двойно по-голям, може да очакваш, че е логично той да спечели около два пъти повече пари. Но въобще не е така. Висок Васко ще спечели много, много повече пари. След 30 години, първоначалната инвестиция на Нисък Наско от 1 000 лева се е превърнала в 17 449 лева, а тази на Висок Васко е вече повече от 237 000 лева. Да, прочете правилно -- 237 000 лева. Печалбите на Васко са 13 пъти по-големи, защото лихвеният му процент е 2 пъти по-висок.

Изводът тук е, че високият лихвен процент има огромно значение за твоите дългосрочни инвестиции. Наистина не искаш да пазиш парите, които си спечелила с толкова труд, под дюшека си! Инвестирай ги рано и ги инвестирай по начин, който ще ти носи добра лихва.

А ето няколко калкулатора, които може да ти помогнат да разбереш как ще растат инвестиции от различна големина при различни лихви:
- проста лихва: http://www.nedev.biz/index.php?option=com_wrapper&Itemid=117
- сложна лихва: http://www.nedev.biz/index.php?option=com_wrapper&Itemid=118
- проста и сложна лихва, но само в краткосрочен план: https://sotirov-bg.net/apps/calc/icalc/index.bg

1 comment:

Anonymous said...

Всичко това има смисъл само ако лихвеният процент е по-голям от процента на инфлацията.
Ако в примера за Ранна Райна приемем, че имаме 10 процентна инфлация годищно и 10% лихва по заема, то тя след 45 години ще може да си купи точно съшите неща със своите 72 900 лв, които днес може да закупи със своите 1000.

Още по-неприятно е ако (както най-често се случва) лихвеният процент по депозита е по-малък от инфлационния.

Да приемем например, че наемът на апартамента на Райна днес е 1000 лв месечно. След 45 години при 12% инфлация годишно този наем ще бъде 164000лв и със своите вложения от 72900лв тя ще може да плати само половин наем.