Wednesday, April 9, 2008

Тайна #1 за финансов комфорт

Когато завърших образованието си, както повечето студенти, имах малко пари и много дългове. Това, че започвам да печеля голяма заплата ме радваше, обаче тази радост бледнееше пред напрежението да изплатя заемите си възможно най-бързо. Затова продължих да ограничавам колко харча, както през студентските ми години, а използвах голяма част от доходите си за да изплащам заеми. Когато най-накрая свърших, с вълнение осъзнах, че ако продължа да харча малко, мога да използвам част от парите си за инвестиции. Така можех да печеля пари по два начина -- от заплатата ми на работа и от инвестициите!

Разликата между това, което печелиш, и това, което харчиш, може да се превърне в златна патица. Това са пари, които имаш на свое разположение, за да спестиш и да инвестираш. Макар и доста очевидна, тайната #1 за начинаещия инвеститор е да харчиш по-малко, от колкото печелиш. Приходите ти постоянно да надвишават разходите, е най-важният финансов навик, който е нужно да изградиш, за да постигнеш богатство. Това е първата стъпка към целта да създадеш финансов комфорт в своя живот.

Много хора не правят дори тази първа стъпка! С лесния достъп до заеми и кредитни карти, те се изкушават да харчат повече, от колкото могат да си позволят. Потъват в дългове и живеят с ежемесечното напрежение от сметки към кредитори. Не бъди един от тези хора! Можеш да се отличиш от това мнозинство като направиш разликата между доходите и разходите си възможно най-голяма.

Ако сумата, която успяваш да спестиш всеки месец не е толкова голяма, колкото искаш, тогава имаш избор между две прости решения: да печелиш повече или да харчиш по-малко. А ако питаш мен, защо не и двете? Има ли начин да увеличиш приходите си? Можеш ли да поискаш повишение? Да работиш допълнителни часове? Можеш ли да започнеш стратегически промени, за да разшириш бизнеса си?

А ако харчиш по 2 лева на ден за кафе и кола, защо не намалиш калориите и кофеина и не си спестиш двата лева? Тези 2 лева на ден са 60 лева на месец, което е 720 лева на година. Ежедневните разходи, дори и малки, се натрупват бързо! Още повече, това са пари, за които вече са платени данъци -- колко часа работи, за да изкараш тези 720 лева, плюс данъците за тях? Кои разходи можеш да намалиш, за да инвеестираш повече във финансовото си бъдеще? Можеш ли да минеш на по-евтин план за мобилния си телефон? Можеш ли да харчиш по-малко за таксита?

Една лесна стратегия, която ще ти помогне да живееш по начин, който можеш да си позволиш, е "първо плати на себе си". От парите, които печелиш, първо отдели част за твоите спестявания и инвестиции. Вземи 10% (или повече, ако можеш) от всеки приход и го отдели веднага -- използвай само останалото за сметките си и за джобни.

3 comments:

Anonymous said...

Много интересни и полезни размисли! Поздравления! Очаквам продължение!!!

Asher said...

Can you start another blog with ideas on how to spend all the money I'm going to make by following your advice on this blog?

Пари за бижута said...

Благодаря за милите коментари и се радвам, че очаквате продължение!

Asher пита (на английски) за идеи как да похарчи многото пари, които ще спечели като следва съветите в този блог. Отличен въпрос! Asher, винаги можеш да ми подариш ваканция в Австралия!... Но по-сериозно, скоро ще публикувам няколко съвета за интересни и разумни начини как да инвестирате спестяванията си.